Home (157) Cina (53) Prinz (45) Desert (36) Antreuri (19) Supe Ciorbe (15) Mic dejun (8) Aperitive (6) Gratar (5) Vin rosu (4) Digestive (3) Sosuri (3) Bauturi (2) Pizza (2) Salate (2) Vin alb (2) Vin rose (2) Garnituri (1) H (1)

23 martie 2011

Napul


Aceasta leguma îsi are originea în Europa de Nord. Inca din epoca primitiva era folosita ca hrana.


Indicatii :
Folositi din belsug napul în supe si în ciorbele de carne, pentru ca, în afara aromei placute pe care o raspândeste, acesta are si proprietati curative. Si, dupa ce veti fi luat cunostinta de cele ce urmeaza, va veti întreba la ce se refera expresia „a avea sânge-n vine".
Aceasta radacina comestibila contine
Prin fierberea napului se obtine un magiun foarte util în tratarea afectiunilor cailor respiratorii: 100 g de nap bine spalat se fierb într-un litru de apa sau de lapte, timp de un sfert de ora. Se strecoara si se îndulceste cu miere. Se consuma patru cesti pe zi.
De asemenea, este unanim recunoscuta actiunea expectoranta a siropului de nap; acesta este eficient în tratarea guturaiului, anginelor, frisoanelor: se scobesc câtiva napi si se umplu cu zahar. Siropul se colecteaza dupa câteva ore. Se aduna acest sirop si se pastreaza cel mult trei-patru zile într-un flacon închis ermetic. Se iau patru lingurite pe zi.
Consumat crud, napul creeaza uneori probleme persoanelor cu afectiuni ale aparatului digestiv. In acest caz, se recomanda sa se fiarba putin, atât cât sa i se înmoaie celuloza.
Cu toate acestea, trebuie stiut ca, în general, napii tineri se digera destul de usor
, între altele, vitaminele A, B, C, iod si cupru; aceste elemente contribuie la stabilizarea sistemului nervos si întaresc imunitatea naturala.
Experienta si analizele au demonstrat ca napul purifica sângele si mareste debitul de urina.
El constituie un adjuvant excelent în tratarea acneei si a unor eczeme, cu conditia sa fie consumat crud.
Este bine sa mâncati frunze de nap; ele au un efect benefic asupra organismului, fiind foarte bogate în saruri minerale: calciu, fier, cupru - necesare, împreuna cu clorofila prezenta si ea în frunze, la refacerea sângelui (nuclee celulare, celule, leucocite si hematii, hemoglobina).
 

Un comentariu:

Anonim spunea...

bun bun tortu', sa ne dai reteta musai. multumim